Latest News

UNDER CONSTRUCTION

Το blog είναι υπό κατασκευή.

"Μάννα εξ ουρανού"

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 , Posted by Stefanos at 8:43 π.μ.



  Κάπου κοντά στο 2050, περίπου το 80% του πληθυσμού θα μένει σε αστικά κέντρα. Οι δημογραφικές εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι μέχρι τότε ο πληθυσμός της γής θα έχει αυξηθεί περίπου κατά 3 δισεκατομμύρια (δηλαδή θα γίνουμε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια). Επίσης, εκτιμάται ότι για να τραφούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, θα χρειαστούν 10 9 (εις την ενάτη)   εκτάρια "καινούργιας" γής(που δεν υπάρχει).
Σύμφωνα με πηγές (NASA & FAO), περίπου το 80% της γής που είναι κατάλληλη για γεωργική εκμετάλευση, χρησιμοποιείται ήδη.
  Έτσι λοιπόν, ένας καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia, εν ονόματι Dickson Despommier, έρχεται να προτείνει το κάθετο αγρόκτημα (Vertical Farm Project). 
Στην ουσία πρόκειται για ένα ουρανοξύστη, περίπου 30 ορόφων, που ο κάθε του όροφος θα λειτουργεί όπως ένα θερμοκήπιο. Η ιδέα της εσωτερικής καλλιέργειας δεν είναι καινούργια. Τα θερμοκήπια χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.
Η διαφοροποίηση της συγκεκριμένης ιδέας είναι ότι δεν θα χρειάζεται να απομακρυνθείς από ένα αστικό κέντρο για να την υλοποιήσεις. Θα μπορεί να γίνει στην καρδιά μίας μεγαλούπολης, με άμεση παραγωγή αξιόλογων προϊόντων.
Αρκετά είναι και τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται. Μερικά από αυτά είναι : 
- Όλα τα φυτά θα μεγαλώνουν οργανικά, χωρίς φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και λιπάσματα.
- Ένα εσωτερικό αγρόκτημα, ισοδυναμεί με 4-6 εξωτερικά αγροκτήματα ή και                        παραπάνω.Ανάλογα το είδος της καλλιέργειας.
- Από μη βρώσιμα μέρη της παραγωγής, θα παράγονται βιοκαύσιμα.
- Θα χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος κ.α.

Όμορφα ακούγονται όλα αυτά. Το πρόβλημα όμως είναι ποιά ιδέα θα επικρατήσει;;;
Αυτή που προαναφέρθηκε ή αυτή των μεγαλοκαρτέλ διατροφής. Δεν νομίζω ότι θέλει και πολύ σκέψη!
Επίσης, δεν ξέρω, αλλά έχω μία τάση να εμπιστεύομαι περισσότερο την φύση. Συνεπώς αν σε μερικά χρόνια είμαστε τόσοι πολλοί που δεν θε μπορούμε να παράγουμε την τροφή που απαιτείται για να επιβιώσουμε, υποθέτω πως η ίδια η φύση θα λύσει το πρόβλημα. Αν αυτή η ιδέα είναι η λύση ή μέρος της λύσης, τότε κανένα πρόβλημα.
Γιατί όμως δεν ψάχνουμε τρόπους και νέες ιδέες για να αξιοποιήσουμε την τροφή που πετάμε καθημερινά στα σκουπίδια;;;
Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, το 1/3 της τροφής που αγοράζουν τα νοικοκυριά πετιέται στα σκουπίδια. Το 61% από τα τρόφιμα αυτά(4,1 εκατομμύρια τόνοι περίπου σε ένα χρόνο), θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Πιό συγκεκριμένα οι 2,5 εκατ. τόνοι πετιούνται χωρίς καν να χρησιμοποιηθούν και τα 1,6 εκατ. τόνοι είναι από παραπανίσια μαγειρεμένα φαγητά που δεν καταναλώνονται.
  Συμπερασματικά θα ήθελα να αναφέρω πως ένα σενάριο "διατροφικής κρίσης", είναι εξίσου πιθανό με αυτό της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. 
Δεν μπορώ να ξέρω ποιές θα είναι οι λύσεις που θα επιλεγούν σε μία τέτοια κατάσταση. Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει για να μην οδηγηθούμε σε κατί τέτοιο. Τουλάχιστον σύντομα...




Currently have 2 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου