Latest News

UNDER CONSTRUCTION

Το blog είναι υπό κατασκευή.

Ας το Μετ - αλλάξουμε!!!

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010 , Posted by Stefanos at 10:00 π.μ.





Μετάλλαξη είναι η ξαφνική αλλαγή ιδιότητας του οργανισμού η οποία κατόπιν μεταβιβάζεται κληρονομικά. Η γενετική μηχανική χρησιμοποιεί μεθόδους με σκοπό την τροποποίηση του γενετικού κώδικα, ο οποίος βρίσκεται στο DNA κυττάρων. Η τροποποίηση αυτή του οργανισμού, συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια και είναι μια φυσιολογική διαδικασία .Στη φύση όμως συμβαίνει με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς(πράγμα που δίνει το χρονικό περιθώριο για προσαρμογή) και αφορά συμβατά είδη. Στα εργαστήρια για την επίτευξη αυτών των τροποποιήσεων απαιτείται η μεταφορά γονιδίων σε οργανισμούς φυτικής και ζωικής προέλευσης (καθώς και σε βακτηρίδια).Οι νέοι (μεταλλαγμένοι) αυτοί οργανισμοί απελευθερώνονται στη φύση ξαφνικά, πράγμα που διαταράσσει της ισορροπίες της φύσης. Επιπλέον, η μετάλλαξη δεν αφορά μόνο συμβατούς οργανισμούς αλλά και μη συμβατούς(όπως γονίδια σκορπιών για την αλλαγή του γενετικού κώδικα της ντομάτας).
Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η εύρεση γονιδίων με το επιθυμητό χαρακτηριστικό και η εισαγωγή του στο γενετικό κώδικα του οργανισμού που θέλουμε να αποκτήσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Έτσι, ο νέος πλέον οργανισμός αποκτά τις επιθυμητές ιδιότητες όπως ανθεκτικότητα σε βλαβερά έντομα ή ανθεκτικότητα στο ψύχος. Οι κύριοι εκπρόσωποι γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι η σόγια και το καλαμπόκι. Αναφέρονται όμως και πολλοί άλλοι όπως πατάτες, ντομάτες, κολοκύθια, γλυκοπατάτες, ρύζι, φράουλες και άλλα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1996 τα 1,7 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων αυξήθηκαν ως το 2008 σε περίπου 100 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, τη στιγμή που οι επιστημονικές έρευνες για την επίδραση των μεταλλαγμένων στη φύση και στον άνθρωπο είναι ελάχιστες. Το 70% της συνολικής παραγωγής σόγιας και το 24% της συνολικής παραγωγής καλαμποκιού είναι γενετικά τροποποιημένα. Δεν αρκεί όμως να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τη σόγια και το καλαμπόκι , αφού δυστυχώς χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων, δηλαδή εμπεριέχονται σε άλλα τρόφιμα. Επίσης , η κύρια χρήση τους είναι ως ζωοτροφή .Συνεπώς όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας ,αυγά ,γαλακτοκομικά και άλλα) θα αποκτήσουν ανεπιθύμητες ιδιότητες.
Οι υποστηρικτές των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ,προσπαθούν να μας πείσουν πως όλα αυτά είναι για το κοινό καλό και όχι για το κέρδος και την κυριαρχία λίγων στην παγκόσμια διατροφή. Μερικά από τα επιχειρήματα τους είναι η καλύτερη γεύση και ποιότητα των τροφίμων, ο χαμηλότερος χρόνος ωρίμανσης, οι μεγαλύτερες σοδιές, η αυξημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, η μείωση της χρήσης των εντομοκτόνων, η εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και η αντιμετώπιση της πείνας και του υποσιτισμού που μαστίζει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού(τι καλοί άνθρωποι!!!). Ας δούμε όμως και μερικά από τα αρνητικά που συνδέονται με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα για να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Αυξημένη πιθανότητα άγνωστων αντιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία που μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο ή και άλλες διαταραχές, μεταφορά αλλεργιών, δημιουργία οργανισμών ανθεκτικών σε αντιβιοτικά, μόλυνση γειτονικών ειδών με τα χαρακτηριστικά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών μέσω ανεπιθύμητης μεταφοράς, απώλεια της βιοποικιλότητας δηλαδή διαταραχή της φυτικής και ζωικής ισορροπίας καθώς και άγνωστες επιδράσεις που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα. Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά, η κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας του φυτού με τα καινούρια χαρακτηριστικά δηλαδή η πνευματική ιδιοκτησία του ¨νέου φυτού¨ που θα επιτρέπει στον ¨εφευρέτη¨ του να ελέγχει και να επιβάλλεται όπου καλλιεργείται η εφεύρεση του.
Συνεπώς ο προβληματισμός τους σίγουρα δεν είναι η πείνα και ο υποσιτισμός, αφού έτσι θα καταφέρουν(που ήδη το έχουν κάνει) να ελέγχουν την παγκόσμια διατροφή. Οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να είναι άμεσα εξαρτημένες από τις πλουσιότερες και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Σε μια εποχή όπου η μετάλλαξη είχε ευρύτερο πεδίο τόσο βιολογικό όσο και ψυχοπνευματικό ας μην μένουμε απαθείς. Ας είμαστε προσεκτικοί με το τι περιέχει το προϊόν που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Οι βιολογικοί παραγωγοί είναι υποστηρικτές των μη μεταλλαγμένων τροφίμων. Ας υποστηρίξουμε προϊόντα του τόπου μας που σίγουρα οι πιθανότητες να είναι γενετικά τροποποιημένα είναι λιγότερες. Η διαδικτυακή έρευνα θα μας διαφωτίσει για διάφορα επικίνδυνα και ύποπτα προϊόντα.


Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου