Μπορεί το ηφαίστειο Eyjafjallajökull της Ισλανδίας να μολύνει στο πιάτο μας;;;
Δευτέρα 26 Απριλίου 2010
, Posted by Stefanos at 4:17 μ.μ.
Το φθόριο δεν είναι ένα συστατικό που συμβάλλει στην ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά έχει θετικές επιδράσεις στην πρόληψη και διατήρηση της οδοντικής υγείας και των οστών. Η υπερβολική του πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Έτσι, σε υπερβολική κατανάλωση παρατηρείται οδοντική φθορίωση και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα οστά και να οδηγήσει σε σκελετική φθορίωση.
Η έκθεση των ανθρώπων μέσω της διατροφής, μπορεί να γίνει είτε μέσω του νερού(που είναι η κύρια αιτία) είτε από τρόφιμα που έχουν εκτεθεί στη συγκεκριμένη εστία μόλυνσης. Τα ζώα δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες φθορίου, διότι η στάχτη αποθηκεύεται στα φύλλα και στο έδαφος. Συνεπώς καταναλώνοντας την τροφή τους, λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φθορίου. Κατ' επέκταση το μολυσμένο νερό και η μολυσμένη τροφή(των ζώων), θα έχει ως αποτέλεσμα την μόλυνση των προϊόντων που παράγονται.
Συμπερασματικά ο EFSA αναφέρει πως οι ποσότητες έκθεσης στην ηφαιστειογενή στάχτη είναι σχεδόν άγνωστες, πράγμα που κάνει την ακριβή αξιολόγηση της διατροφικής ασφάλειας ιδιαίτερα δύσκολη.
Επίσης αναφέρει, πως βασιζόμενοι στις διαθέσιμες πληροφορίες ο ενδεχόμενος κίνδυνος από την έκθεση στην ηφαιστειογενή στάχτη διαμέσου της διατροφής (πόσιμου νερού, λαχανικών, φρούτων, γάλακτος και κρέατος), θεωρείται ασήμαντος για τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, που είναι εκτός της άμεσης τοπικής σχέσης του ηφαιστείου Eyjafjallajökull της Ισλανδίας.
Συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν διατρέχουμε ιδιαίτερο κίνδυνο, αλλά επειδή όλο και κάποιος σολωμός θα φτάσει στο πιάτο μας από δίαφορες χώρες περιμετρικά της Ισλανδίας, καλό θα ήταν να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί για τα προϊόντα των τριγύρω περίοχων, μέχρι τουλάχιστον να μας γνωστοποιήσουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.
Currently have 0 σχόλια: