Latest News

UNDER CONSTRUCTION

Το blog είναι υπό κατασκευή.

Μία υγιεινή τροφή...με βλαβερά υπολείμματα

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 , Posted by Stefanos at 12:44 π.μ.





Οι ευεργετικές ιδιότητες των ψαριών στην διατροφή μας,λίγο πολύ είναι γνωστές.Είναι πηγή πρωτεινών υψηλής βιολογικής αξίας,χαμηλή σε λιπαρά,πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα-3),βιταμίνες(Α,Β,D) και ιχνοστοιχεία(όπως ασβέστιο,νάτριο,κάλιο,μαγνήσιο και φώσφορο)που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθούν στην όραση,την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος,συμβάλλουν σημαντικά στο σχηματισμό των οστών και λειτουργούν αντιοξειδωτικά.
Το πιο κοινό πρόβλημα στα ψάρια είναι η ανάπτυξη μικροβίων ,λόγω κακών συνθηκών υγιεινής.Πέρα απο αυτό όμως,βαρέα μέταλλα(όπως ψευδάργυρος,μόλυβδος,κάδμιο,χαλκός,υδράργυρος),χρωστικές ουσίες,υπολείμματα DDT(p,p'-Διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο) και PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) και άλλες βλαβερές ουσίες συσσωρεύονται στα ψάρια.
Αναφορικά το DDT χρησιμοποιήθηκε στις γεωργικές καλλιέργειες για την καταπολέμηση των εντόμων και τα PCBs για διάφορες χρήσεις,όπως σαν διηλεκτρικά υγρά σε πυκνωτές και μετασχηματιστές,σαν πρόσθετα χρωμάτων,μελανιών και πλαστικών.
Η ευρύτερη χρήση αυτών των ουσιών και η κακή διαχείρηση των υπολειμμάτων τους έχουν σαν αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη πορεία των βλαβερών ουσιών που προαναφέρθηκαν στο περιβάλλον.Η σταθερή δομή των ουσιών αυτών τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα,αφού τείνουν να βιοσυσσωρεύονται,δηλαδή να αυξάνονται σ'ένα βιολογικό οργανισμό με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια να βρίσκουν το δρόμο τους σην διατροφική μας αλυσίδα.
Οι επιπτώσεις των ουσιών αυτών για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι άμεσες.Η αθροιστική ικανότητα τους όμως και η πρόσληψη τους και από άλλες πηγές που έχουν μολυνθεί, μπορούν να βλάψουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας(διαταραχές στην όραση, αδυναμία ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές, εμφάνιση διαφόρων είδων καρκίνου κ.α).
Ολοένα και περισσότερο γίνοντα αναφορές απο εργαστηριακές αναλύσεις ψαριών που περιέχουν βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό μας.Πράγμα που οφείλεται στη μόλυνση των υδάτων.Τα ψάρια φιλτράρουν μεγάλες ποσότητες νερού απο τα βράγχια τους,με αποτέλεσμα βαρέα μέταλλα και άλλες βλαβερές ουσίες να συσσωρεύονται στους ιστούς των ψαριών.Τα ψάρια που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα μείνουν εκτεθειμένα για μεγαλύτερο διάστημα ,άρα και η συγκέντρωση σε βλαβερές ουσίες θα είναι μεγαλύτερη.
Όλοι γνωρίζουμε πως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.Συνεπώς τα μεγαλύτερα ψάρια που καταναλώνουν τα μικρότερα για να ζήσουν,θα λάβουν μέσω της τροφής όση ποσότητα βλαβερών ουσιών είχαν στους ιστούς τα μικρότερα ψάρια.
Το μόνο σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλεισουμε τα ψάρια απο την διατροφή.
Η ικανότητα της επιλογής τόσο της ποιότητας που θα επιλέξουμε,όσο και της ποσότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Όπως προαναφέρθηκε η διάρκεια ζωής των ψαριών και το μέγεθος τους είναι δύο πολύ σημαντικά κριτήρια για την έκθεση των ψαριών σε βλαβερές ουσίες.Συνοπτικά θα συμβούλευα:
1).να καταναλώνουμε σπάνια πολύ μεγάλα ψάρια σε όγκο και διάρκεια ζωής
2).να ενημερωνόμαστε για την προέλευση των ψαριών (προτιμήστε τα ντόπια),καθώς και για τα επίπεδα ρύπανσης των υδάτων απ'όπου προέρχονται
3).οι γυναίκες που πρόκειται να κυοφορήσουν ή που κυοφορούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για την ποιότητα των ψαριών που καταναλώνουν,καθώς οι βλαβερές ουσίες μεταφέρονται στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.
4).οι μητέρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την ποιότητα των ψαριών που δίνουν στα παιδιά τους κατά την παιδική και εφηβική ηλικία,καθώς απο τις βλαβερές ουσίες μειώνεται η πνευματική ανάπτυξη
5).να αφαιρείται πάντα τα σπλάχνα και στα μεγαλύτερα ψάρια να αφαιρείται το δέρμα και το λίπος,αν αυτό είναι εφικτό.

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου