Ένα "πικρό νερό"...όλο γλύκα.
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
, Posted by Stefanos at 4:51 π.μ.
«Μερικοί την προτιμούν πικρή…άλλοι γλυκιά κι άλλοι βέλγικη. Με πραλίνα, με ξηρούς καρπούς , με φρούτα, με αλκοόλ, με μπισκότο, παγωτό…ο καθένας έχει και άλλο συνδυασμό. Κι αυτή, δεν σταματά, να χαρίζει γεύση και χαρά.»
Χρόνια τώρα η σοκολάτα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα στις προτιμήσεις μας. Πιο συγκεκριμένα πριν από 12000 χρόνια περίπου κάπου στη ζούγκλα του Αμαζονίου έγινε μια πρωτόγονη γευσιγνωσία. Κάποιοι ιθαγενείς πρόσεξαν τους καρπούς ενός μικρού δέντρου και θεώρησαν πως έπρεπε να το δοκιμάσουν. Αμέσως αντιλήφθηκαν την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου δέντρου. Έτσι γενιά με τη γενιά, η γνώση μετουσιώθηκε και έφτασε στην γεωργία και έπειτα στη δημιουργία ροφήματος. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το αν οι Ολμέκοι ή οι Μάγιας ήταν οι πρώτοι που καλλιεργούσαν και κατανάλωναν σοκολάτα, όμως οι μόνες αρχαιολογικά τεκμηριωμένες ενδείξεις για καλλιέργειες κακαόδεντρου έρχονται από τους Μάγια.
Οι Αζτέκοι παρόλο που δεν καλλιεργούσαν κακαόδεντρα (λόγω κλίματος ) προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα που περιείχε σκόνη από κόκκους κακάο, νερό, βανίλια, καλαμπόκι και καυτερές πιπεριές. Το ονόμαζαν xocoatl(ξοκοατλ που σημαίνει πικρό νερό)και πιθανολογείται ότι από εκεί προέρχεται η αγγλική λέξη chocolate.
Θεωρούσαν ότι έχει θεραπευτικές και δυναμωτικές ικανότητες . Το χαρακτήριζαν ¨μαγικό¨!!
Κάπου στο 1519 ένας Ισπανός κατακτητής κατακτώντας το Μεξικό δοκίμασε το κακάο. Πείστηκε πως άξιζε να μεταφέρει σπόρους αυτού του δέντρου. Έτσι, έστειλε μεγάλες ποσότητες στην Ισπανία. Η φήμη του ροφήματος της σοκολάτας δεν άργησε να εξαπλωθεί ανά την Ευρώπη.
Ο πειραματισμός και η αντικατάσταση υλικών οδήγησε, αρχικά σε πιο γλυκά ροφήματα και τελικά στην στερεή μορφή της. Η επίσημη ονομασία του κακαόδεντρου είναι, “Τheobroma” που σημαίνει η τροφή των θεών και δόθηκε από τον γνωστό βοτανολόγο Λινναίο.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη δράση της σοκολάτας μεταφυσική;
Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πως η σοκολάτα είναι ένα πολύ καλό τρόφιμο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η σοκολάτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, είναι σαφώς καλύτερη. Έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με μια γάλακτος ή με ξηρούς καρπούς , αλλά η σύσταση της σε θρεπτικά συστατικά είναι διαφορετική . Για παράδειγμα τα λίπη της μαύρης σοκολάτας στο πλήθος τους είναι φυτικά και προέρχονται από την κακαόμαζα .Ενώ στις σοκολάτες με μικρότερη περιεκτικότητα κακάο, τα λίπη είναι κυρίως ζωικά και προέρχονται από την προσθήκη βουτύρου και γάλακτος.
Τα 100gr σοκολάτας (dark chocolate) περιέχουν περίπου 598 θερμίδες (kcal),45gr υδατανθράκων,42gr λιπών και 8gr πρωτεινών. Πέρα όμως από τα μακροθρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν περιέχει και άλλα στοιχεία, ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικά από αυτά είναι το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, διάφορες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες(πολυφαινόλες)που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό.
Ας επιστρέψουμε όμως στο “μαγικό” της υπόθεσης. Στο κακάο και συνεπώς και στη σοκλολάτα περιέχονται κάποιες ουσίες με “ιδαίτερη” δράση.
Πιο συγκεκριμένα στην σοκολάτα υπάρχει μία ουσία που ονομάζεται β-φαινυλαιθυλαμινη. Είναι μία ουσία που παράγει και ο εγκέφαλος μας και έχει σκοπό την πυροδότηση ενδορφινών(ενδογενων οπιούχων) στον οργανισμό μας. Οι ενδορφίνες δρούν στο ίδιο σημείο με την μορφίνη.
Μία άλλη ουσιά είναι η ανανδαμίδη που είναι ένα λιπίδιο, το οποίο δεσμεύεται από τους κανναβοειδής υποδοχείς του εγκεφάλου και παρουσιάζει επιδράσεις ανάλογες με την δραστική ουσία της κάνναβης(THC).
Επίσης περιέχει σεροτονίνη που λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής και είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογική μας διάθεση.
Τέλος, περιέχει θεοβρωμίνη, που είναι μία ουσία με αντιστοιχη διεγερτική δράση με αυτή της καφεϊνης και της θειοξανθίνης(που περιέχει το τσάι).
Απολαύστε την λοιπόν για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά θυμηθείτε :
Προτιμήστε την σοκολάτα με περισσότερο κακάο.
Απογύγετε σοκολάτες με πολύ ζάχαρη και ζωικά λίπη.
Περιορίστε την ποσότητα, λίγη αρκεί για να νιώσουμε όμορφα.
Currently have 0 σχόλια: