Latest News

UNDER CONSTRUCTION

Το blog είναι υπό κατασκευή.

Ναι στα μεταλλαγμένα!!! Σε ευχαριστώ Ευρώπη.

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 , Posted by Stefanos at 2:31 μ.μ.


  "Μετά από 13 χρόνια, είμαστε ευτυχείs που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Amflora, μία γενετικά βελτιωμένη πατάτα, για εμπορική εφαρμογή στην Ευρώπη. Η πατάτα τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή βιομηχανικών αμυλούχων προϊόντων. Ελπίζουμε, ότι αυτή η απόφαση είναι ορόσημο για περισσότερα νέα προϊόντα, που θα προωθήσουν μια ανταγωνιστική γεωργία στην Ευρώπη, που θα αντέξει στο χρόνο"Αυτά ήταν τα λόγια του Stefan Marcinowski, μέλος του Συμβουλίου των Διοικητικών Στελεχών της εταιρείας BASF, μετά το ναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καλλιέργεια και χρήση της μεταλαγμένης πατάτας Amflora.
Όλο αυτό ακούγεται σαν η ανταμοιβή των κόπων τόσων πολλών ετών. Εμένα πάντως μου ακούγετε σαν απειλή, που μόλις τώρα άρχισε και ποιός ξέρει πώς θα εξελιχθεί.
   Όπως αναφέρει η παρασκευάστρια εταιρεία, η γενετικά τροποποιημένη πατάτα Amflora φτιάχτηκε για να παράγει αμυλοπηκτίνη. Το άμυλο αποτελείται από αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη. Έτσι και στην πατάτα περιέχεται περίπου 20 - 30% αμυλόζη και 70 - 80% αμυλοπηκτίνη. Η αμυλοπηκτίνη χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για διάφορες εφαρμογές, όπως για την παρασκευή χαρτιού, υφασμάτων, προϊόντων με ιδιότητες της κόλλας κ.α. Όμως ο διαχωρισμός της από την αμυλόζη έχει μεγάλο κόστος και έτσι δεν χρησιμοποιείται. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη πατάτα, αφού περιέχει 99% αμυλοπηκτίνη.
   Το θέμα όμως, είναι πως πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο προϊόν, που σημαίνει πως έχει όλα τα αρνητικά των μεταλλαγμένων, τόσο για την υγεία μας όσο και για την βιοποικιλότητα. Μάλιστα το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά, όπου πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την υγεία των ανθρώπων που θα εκτεθούν στο τέτοιου είδους τρόφιμα.
Η παρασκευάστρια εταιρεία, δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το αν η χρήση της πατάτας θα περιοριστεί στην βιομηχανική παραγωγή(προϊόντων) αποκλειστικά ή αν θα φτάσει στους καταναλωτές είτε σαν ζωοτροφή είτε σαν τρόφιμο, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ύποπτο, για να μην πώ ωμά ότι θα την φάμε σίγουρα.
   Στον δικό μας μικρόκοσμο τώρα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθάρισε ότι : "η Ελλάδα προτίθεται να ενεργοποιήσει νομικές ρήτρες που θα απαγορεύουν την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας."
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η πατάτα δεν θα φτάσει εδώ!!!

Currently have 1 σχόλια:

  1. EleftheRita says:

    Φυσικά και δεν το αποφεύγουμε! Είτε μέσω επίσημης πολιτική απόφασης, είτε κατά..."λάθος" θα περάσει στη διατροφική αλυσίδα αργά ή γρήγορα!
    Άλλωστε δεν ζουμε σε άλλο πλανήτη, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα υπάρχουν ήδη στο πιάτο μας.
    Τρομακτικό...

    Ρίτα

    ΥΓ.έλα στην παρέα μας στο http://theiapeinao.blogspot.com/

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου