Latest News

UNDER CONSTRUCTION

Το blog είναι υπό κατασκευή.

Μην μασάς...

Τρίτη 18 Μαΐου 2010 , Posted by Stefanos at 1:15 π.μ.




“Ξυπνάς το πρωί και ως συνήθως, δεν προλαβαίνεις να φάς. Φεύγεις βιαστικά... Στο φούρνο σε περιμένει μία ζεστή τυρόπιτα και ένα γάλα (φυσικά light, γιατί προσέχουμε κιόλας).”
Σίγουρα, όλοι καταναλώνουμε βομηχανικοποιημένα προϊόντα. Τρόφιμα που παρασκευάζουν άλλοι για εμάς.
Ο καθένας από εμάς για τους δικούς του λόγους, πράγμα που θεωρώ φυσιολογικό.
Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς, καταναλώνουμε όλα αυτά τα τρόφιμα, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε τι ακριβώς περιέχουν, ούτε από που προέρχονται και με ποιά διαδικασία έφτασαν στο στόμα μας.
Ο άνθρωπος δεν κανονίζει πλέον τι θα επιλέξει να φάει. Δεν είναι καν αυτός που θα επιλέξει ποιές γεύσεις θα καταναλώσει. Πηγαίνουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν και οι επιλογές μας είναι ήδη προκαθορισμένες. Οι επιρροές που μας ασκούνται, είναι αυτές που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, τι θα φάμε και τι θα πιούμε.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα περισσότερα παιδιά αν τους ζητηθεί να περιγράψουν μία πατάτα, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν είναι η τηγανιτή πατάτα.
Η επιλογή του προϊόντος που θα καταναλώσουμε, στην ουσία γίνεται στα τυφλά και δεν βασίζεται στην ικανότητα μας να το αξιολόγήσουμε ως προς τις ανάγκες μας.
Έτσι, δεν θέτουμε σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό μας, που θα γίνει δέκτης είτε βλαβερών είτε ύποπτων ουσιών, αλλά και την φύση.
Οι βιομηχανίες που παράγουν όλα αυτά τα προϊόντα, δεν θέλουν να γνωρίζουμε τις πραγματικές διαδικασίες παρασκευής τους. Προσπαθούν με πολύ ισχυρά μέσα (π.χ κατασκευή ελκυστικών προϊόντων, διαφήμιση), να μας πείσουν για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τους.
Αν πάρουμε την διαδικασία ανάποδα και προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τι είναι τελικά αυτό που φτάνει στο στόμα μας, η πραγματικότητα που συναντάμε είναι θλιβερή.
Αρκεί να αναφέρω πως τα κοτόπουλα στη Αμέρική (κυρίως), μεγαλώνουν σε 38 ημέρες, ενώ χρειάζονται 75. Και σα να μην φτάνει μόνο αυτό, έχουν τροποποιηθεί ούτως ώστε να αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό το στήθος του κοτόπουλου. Έτσι, όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο για σφαγή είναι σχεδόν ανάπηρο.
Αντίστοιχες τεχνικές χρησιμοποιούνται στα βοοειδή και στα γουρούνια. Ζούν μία θλιβερή ζωή, που τους δημιουργεί στρές. Αυτό έχει ως συνέπεια την παραγωγή τοξινών που καταλήγουν στο πιάτο μας.
Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά προϊόντα που περιέχουν βλαβερές ουσίες, χωρίς καν να γνωρίζουμε τους κινδύνους που μπορούν να κρύβουν.
Αξίζει να αναφέρω, ότι τα περισσότερα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα περίεχουν μεταλλαγμένη σόγια και μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Πιο συγκεκριμένα περιέχουν τα υποπροϊόντα των δυο αυτών φυτών, που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε πάρα πολλά τρόφιμα (π.χ σοκολάτες, σάλτσες, αναψυκτικά, σνακς κ.α).
Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, ένας άνθρωπος καταναλώνει περίπου 5 κιλά συντηρητικών ετησίως.
Στόχος μου δεν είναι να αναλύσω την διαδικασία που περνάει ένα προϊόν μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας. Έτσι κι αλλιώς λίγο ή πολύ, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως αρκετά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι υποβαθμισμένα.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως όλες αυτές οι βιομηχανίες, το μόνο που επιδιώκουν είναι το κέρδος. Αδιαφορούν για το κακό που κάνουν σε εμάς και την φύση.
Μην ξεχνάμε την δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές. Αν δεν ζητουσαμε ντομάτα, μήλο, πορτοκάλι κ.α όλο τον χρόνο δεν θα μας τα παρείχαν.







  • Υπάρχουν ακόμα παραγωγοί που είναι ευσυνείδητοι και σέβονται τη φύση. Αναζητήστε τους.






  • Προσπαθείστε να καταναλώνετε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.






  • Αναθεωρείστε τις διατροφικές σας συνήθειες, επιλέγοντας πιο φυσικά προϊόντα.






  • Ενημερωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε για την προέλευση και τις ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνετε.






  • Προτιμείστε βιολογικά προϊόντα
Θεωρώ πως έχουμε ακόμα το προνόμιο να επιλέξουμε τρόφιμα ποιοτικά και ασφαλή, που παράγονται χωρίς να επιβαρύνουν την φύση.
Δεν είμαι όμως βέβαιος, πως θα εξακολουθήσουμε να έχουμε αυτό το προνόμιο για πολύ καιρό ακόμα.



Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου