Latest News

UNDER CONSTRUCTION

Το blog είναι υπό κατασκευή.

Ελεύθερο κάμπινγκ……….και από φαγητό;;…

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010 , Posted by Stefanos at 4:37 μ.μ.




 Για κάποιους στάση ζωής, απόλυτη ελευθερία και η έννοια των διακοπών. Για κάποιους άλλους ξεβώλεμα και ταλαιπωρία.
Απ’το δικό μου πρίσμα φαίνεται σαν μία ευκαιρία, να έρθω πιο κοντά με τον εαυτό μου. Μία ευκαιρία για να απαλλαγώ από καθημερινές συνήθειες, που ολοένα με απομακρύνουν από τη φύση και με καθιστούν ανίσχυρο να εντοπίσω τις ομορφιές και τις ανέσεις που κρύβει.
Όπως και να ‘χει, το ελεύθερο κάμπινγκ έχει αυξήσει κατά πολύ τους φίλους του τα τελευταία χρόνια.
Πολλοί στο άκουσμα και μόνο του ελεύθερου κάμπινγκ, αρχίζουν να προβληματίζονται για πράγματα που στην καθημερινότητα τους θεωρούν δεδομένα. Ένας απ’τους βασικούς προβληματισμούς είναι η σίτιση των κατασκηνωτών.
  Η υπερβολή είναι χαρακτηριστικό του λαού μας. Με τον φόβο πιθανής έλλειψης φαγητού, προμηθευόμαστε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων, αδιαφορώντας για το πως θα τις διαχειριστούμε. Έτσι καταλήγουμε να επιβαρρύνουμε τη φύση που μας φιλοξενεί, με περιττά σκουπίδια από τρόφιμα που χάλασαν ή περίσεψαν.
  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Το σημαντικότερο κομμάτι της διατροφής, είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Συνεπώς οι προμήθειες σε νερό και υγρά τρόφιμα πρέπει να επαρκούν για το διάστημα που έχουμε επιλέξει να κατασκηνώσουμε.
Ο άνθρωπος χρειάζεται περίπου, ανάλογη ποσότητα υγρών(νερού και υγρών τροφίμων) με το ποσό των θερμίδων που καταναλώνει ημερησίως. Έτσι, ένας μέσος άνθρωπος, αν καταναλώνει περίπου 2.000 – 2.500 kcal/ημέρα απαιτεί 2 – 2,5 λίτρα υγρών. Προσοχή στα υγρά τρόφιμα που λειτουργούν αρνητικά. Για παράδειγμα η καφεϊνη που περιέχεται στον καφέ, στο τσάϊ και σε διάφορα αναψυκτικά και ροφήματα, αν υπερκαταναλωθεί ενισχύει την αφυδάτωση. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλατιού και ζάχαρης δεσμέυει μεγάλο μέρος του νερού και οδηγεί σε αφυδάτωση.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε μία αξιόλογη ποσότητα νερού ημερησίως, σε συνδυασμό με χυμούς και με μέτρο τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν.
  Η ασφάλεια των τροφίμων που θα μεταφέρουμε στο κάμπινγκ, είναι εξίσου πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Κανείς από εμάς δεν θα ήθελε να φύγει με την ανάμνηση διάρροιας ή κάποιας τροφικής δηλητηρίασης.
Φροντίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που θα επιλέξουμε να μην είναι ευαλλοίωτα, όπως γάλα, τυρί, βούτυρο, νωπό κρέας. Σε περίπτωση που επιλέξουμε τέτοιου είδους τρόφιμα, τα αποθηκεύουμε σε κάποιο φορητό ψυγείο και τα καταναλώνουμε άμεσα(προτιμότερο είναι να καταναλώνονται την πρώτη μέρα).
Όλα τα τρόφιμα τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Καλό είναι να τα ομαδοποιούμε. Έτσι όταν αναζητάμε κάποιο τρόφιμο θα το εντοπίζουμε άμεσα. Επιλέγουμε ασφαλής τρόπους αποθήκευσης. Για παράδειγμα σακίδια ή μικρά σακ βουαγιάζ και όχι πλαστικές σακούλες, για να αποφύγουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
 Τα πιο ασφαλή τρόφιμα για τις συνθήκες του κάμπινγκ, είναι αυτά με το χαμήλότερο ποσοστό υγρασίας(ξηρά τροφή), όπως δημητριακά, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, παξιμάδια, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.α.
Προσέχουμε ιδιαίτερα τις κονσέρβες που θα προμηθευτούμε, να μην έχουν χτυμήματα και να μην είναι φουσκομένες.
Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν ώριμασει πλήρως για να κερδίσετε λίγο χρόνο.
 Καλό είναι η κατανομή των γευμάτων να γίνετε με τρόπο που να μην επιβαρύνει τον οργανισμό. Φροντίστε να καταναλώνετε ένα καλό πρωινό γεύμα και την υπόλοιπη μέρα αρκεστείτε σε μικρά γεύματα, όπως σαλάτες, μπάρες δημητριακών και φρούτων, φρούτα, χυμούς. Αυτό θα σας επιτρέψει να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο και συγχρόνως δεν θα τον επιβαρύνει στην προσπάθεια που καταβάλει να αντιμετωπίσει την υπερβολική ζέστη. Δεν κολυμπάμε ποτέ με γεμάτο στομάχι.
Ένα επόμενο μεγάλο γεύμα, καλό θα ήταν να γίνει μόλις η θερμοκρασία πέσει. Επιλέγουμε είτε να παρασκευάσουμε κάποιο γεύμα είτε να φάμε κάποιο έτοιμο που έχουμε προμηθευτετεί.
Τέλος δεν ξεχνάμε ποτέ πως η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Βοηθάμε όλοι για να υλοποιήθουν όσα προαναφέρθηκαν και φροντίζουμε να παραδώσουμε τον τόπο που μας φιλοξένησε, τουλαχιστον όπως τον βρήκαμε.

Currently have 1 σχόλια:

  1. Amelia Jacob says:

    Pakistan Comprehensive inclusion of Pakistan breaking news stories and examination writing about Current issue Pakistan Nations stories and news

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου