Latest News

UNDER CONSTRUCTION

Το blog είναι υπό κατασκευή.

Μεσογειακή Δια..σσσ..τροφή

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010 , Posted by Stefanos at 8:23 π.μ.



   Έχουμε όλοι μας ακούσει επανειλημμένως τον όρο Μεσογειακή Διατροφή (ή Δίαιτα). Πρίν από μερικές εβδομάδες, μία σφήνα της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή σε τηλεοπτική εκπομπή του κ. Σεραφείμ Φυντανίδη, ήταν η αιτία για να ακούσουμε τον όρο αυτό ξανά.
Μόνο που αυτή τη φόρα, το περιεχόμενο των συζητήσεων που προέκυψαν από το ατυχές σχόλιο της κ. Μπατζελή είχαν λίγο διαφορετικό ηχόχρωμα. Εν ολίγοις η κ. Μπατζελή θέλησε να μας επισημάνει, πόσο σημαντικό είναι για τούτο τον τόπο να αφήσουμε στην άκρη την διατροφική μας κληρονομιά(αναφέρομαι στην Κρητική Διατροφή), γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να διασπάσουμε την ενιαία πολιτική της κυβέρνησης (με Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο) για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.
Οι τοπικοί φορείς εξοργισμένοι έσπευσαν να απαντήσουν για να υποστηρίξουν αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει και που σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματευόμαστε. Την Κρητική Παραδοσιακή Διατροφή.
  Η τελευταία απάντηση της κ. Μπατζελή στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Στρατάκη (20/08/2010), λίγο πολύ μας δίνει να καταλάβουμε ότι εμμένει στις απόψεις της, απλά τις προωθεί με πιο διπλωματικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, αναφέρει στην αρχή του κειμένου : "Είναι γνωστό, από την περίφημη έρευνα των Εφτά Χωρών, ότι η διατροφή των ατόμων που ζούσαν στην Κρήτη αποτελεί τη βάση ενός υγιεινού και «ιδανικού» μοντέλου διατροφής" και συνεχίζει αναφέροντας τις θετικές επιδράσεις της Κρητικής Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου. Στην συνέχεια όμως αναφέρει : "Ωστόσο, έλληνες επιστήμονες πρωτοστατούν στην έρευνα των στοιχείων της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής και την συσχέτιση της με την υγεία και την ποιότητα ζωής".
  Θα δανειστώ τα λόγια της ιατρού και προέδρου του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α κ. Άρτεμις Σιμοπούλου, η οποία με ιδιαίτερη ευστοχία επισημαίνει : "Ο όρος «μεσογειακή» είναι ένας γεωγραφικός όρος, που δεν έχει βιολογική σημασία. Η Μεσόγειος περιτριγυρίζεται από πολλές χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικές δίαιτες, διαφορετική θρησκεία και διαφορετική κουλτούρα. Θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητο όταν μιλάμε για δίαιτες, να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα συστατικά των τροφών, και όχι μόνο στις ίδιες τις τροφές και να γνωρίζουμε τι μας προσφέρουν."
  Πως προέκυψε όμως ο όρος Μεσογειακή Δίαιτα;;;
  Λίγο μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου(1948), στα πλαίσια συλλογής δεδομένων του Ιδρύματος Ροκφέλερ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την μεταπολεμική κατάσταση και έπειτα από πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία αναζητούσε τρόπους για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη αναφορά στις διατροφικές συνήθειες των Κρητών(The Rockfeller Foundation Annual Report 1949).
Αυτή είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την διερεύνηση της διατροφικής πρόσληψης κάποιας Μεσογειακής περιοχής. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την συγκεκριμένη έρευνα προκύπτουν ουσιαστικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες που καταγράφονται στην Κρήτη σε σχέση με αυτές που επικρατουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μόλις το 7% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των Κρητικών έχει ζωική προέλευση(όπως κρέας, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το ανάλογο ποσοστό είναι 19%. Επίσης η πρόσληψη ελαίων και λιπών αγγίζει το 29%(από τα οποία το 78% προέρχονται από ελιές και ελαιόλαδο), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι μόλις 15%.
Δυστυχώς η συγκεκριμένη έρευνα, λόγω έλλειψης στοιχείων, δεν μπορούσε να εξάγει επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα που να συνδέουν την Κρητική Διατροφή με το καλό επίπεδο υγείας των Κρητικών.
  Στην συνέχεια την σκυτάλη παίρνει ένας Αμερικανός γιατρός, εν ονόματι Ancel Keys. Με την Μελέτη των Εφτά Χωρών(1956) που πραγματοποιεί, έρχεται να συνδέσει την διατροφή με την πρόληψη ασθενειών και την καλή υγεία των ανθρώπων. Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γιουκοσλαβία, οι Η.Π.Α και η Ελλάδα(Κέρκυρα και Κρήτη). Στην συγκεκριμένη μελέτη ο πληθυσμός της Κρήτης συγκέντρωσε τα χαμηλότερα ποσοστά γενικής θνησιμότητας, αλλά και θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο. Το 1991 ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέλαβε να επανεξετάσει το δείγμα του πληθυσμού της Κρήτης που συμμετείχε στη Μελέτη των Εφτά Χωρών. Αυτό που διαπίστωσε ήταν θεαματικό. Το 50% του δείγματος ζούσε, ενώ την ίδια χρονική στιγμή στην Φινλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες.
   Λίγα χρόνια μετά(1988) ο Dun Gifford, άνθρωπος των τροφίμων και γερουσιαστής των Η.Π.Α, ιδρύει το Ίδρυμα Παλιοί Δρόμοι(Oldways), με σκοπό την προώθηση υγιεινών παραδοσιακών διατροφών του κόσμου, στις Η.Π.Α. Έτσι, το 1993 το Ίδρυμα Oldways κατασκευάζει τον όρο «Μεσογειακή Διατροφή». Εν συνεχεία, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Harvard και έπειτα από τα εκπληκτικά αποτελέσματα της Μελέτης των Εφτά Χωρών(τα οποία παρατηρήθηκαν κυρίως στην Κρήτη), δημιουργούν την «Μεσογειακή Πυραμίδα».
Στην Ευρώπη τα νέα φτάνουν πρώτα στο Λονδίνο. Χωρίς να χάσουν χρόνο, χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία σπεύδουν να οικειοποιηθούν τον όρο, για την προφανή προώθηση του ελαιολάδου.
Λίγο μέτα το Ίδρυμα Oldways, έρχεται να μας επιβεβαιώσει τις προθέσεις του. Δημιουργεί λοιπόν ένα σήμα Μεσογειακής Διατροφής για να βοηθάει τους καταναλωτές νε επιλέγουν τα "υγιεινά" τρόφιμα. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως το προϊόν Μεσογειακή Διατροφή είχε δημιουργηθεί για συγκεκριμένα συμφέροντα.
  Σε συνέδριο με θέμα την Μεσογειακή Διατροφή που πραγματοποιήθηκε το 2000 στο Λονδίνο, ο επίλογος αυτού ήταν :
“Ο όρος παραδοσιακή Mεσογειακή Διατροφή χρησιμοποιείται για να καθορίσει τις διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν ορισμένες περιοχές της Μεσογείου στις αρχές της δεκαετίας του '60, όπως είναι η Κρήτη, ορισμένα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας και η νότια Ιταλία”.
  Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για Μεσογειακή Διατροφή, αφού ο κάθε λαός έχει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να κατανοήσουμε πως δεν είναι δυνατόν μία δίαιτα να χαρακτηρίζεται από ένα μόνο προϊόν(ελαιόλαδο). Αν όμως θέλουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Μεσογειακή Διατροφή, καλό είναι να σεβόμαστε την παράδοση και την κουλτούρα των λαών που προσέφεραν την πολιτισμική τους κληρονομία για να δημιουργηθεί αυτός ο όρος και να μην θεωρούμε ότι "η Κρήτη πάει να σπάσει το μέτωπο".  

Currently have 0 σχόλια:

Leave a Reply

Δημοσίευση σχολίου